Jocul este o activitate voluntara care ii produce copilului de orice varsta bucurie si placere. Desi un loc de joaca poate parea doar o modalitate pentru cei mici de a se distra, sa nu uitam ca jocul are o serie de beneficii pentru acestia, si asta nu doar prin prisma faptului ca vor socializa cu alti copii de aceeasi varsta.
In astfel de locuri, copiii folosesc echipamente de joaca ce le vor oferi celor mici experiente esentiale in ceea ce priveste dezvoltarea lor precum abilitatile sociale, creativitatea, rationamentul, munca in echipa, rezolvarea problemelor si multe altele.
Jocul permite copiilor sa invete o serie de aptitudini, printre care: coordonarea si abilitatile motorii, abilitatile cognitive, perspicacitatea sociala, limbajul si multe altele. Jocul este absolut necesar pentru ca un copil sa-si dezvolte toate abilitatile.
Unul dintre cele mai importante aspecte in ceea ce priveste jocul este in primul rand socializarea. Iar la copii acest lucru este foarte important deoarece ajuta la dezvoltarea personalitatii acestora. Si nu este intotdeauna un lucru foarte usor pentru marea majoritate dintre copii. Si de ce spunem asta?
Deoarece, in momentul in care cel mic va trebui sa se joace cu alti copii se va gasi in situatia in care va trebui sa imparta, sa isi astepte randul, ceea ce pentru copii nu sunt neaparat lucruri cu care sunt obisnuiti.
Sa luam de exemplu un loc de joaca dintr- un parc in care se gasesc balansoare. Pana si adultii inca sunt incantati de ideea de a se da intr-un balansoar, deci nu este de mirare ca cei mici sunt atrasi instant de astfel de echipamente de joaca.
Cu greu vei face un copil sa inteleaga ca trebuie sa isi astepte randul si ca si ceilalti copii au acelasi drept de a folosi acel balansoar in egala masura.
Copiii invata cum sa interactioneze in mod social in timpul jocului. De aceea vedem cum se realizeaza din ce in ce mai multe locuri de joaca in gradinite, deoarece sunt esentiale in ceea ce inseamna modul de dezvoltare al unui copil. La astfel de spatii ati vazut cu siguranta casute de joaca. Acestea sunt perfecte pentru ca cei mici sa socializeze cat mai mult si sa dobandeasca mai multe abilitati deodata: cooperare, rabdare, limbaj si multe altele. Acestea sunt toate sarcinile care vor ajuta un copil cu interactiunile sale sociale in scoala, intr-o comunitate mai larga, printre prieteni si in cele din urma la locul de munca si in relatiile cu adultii.
Prin joc, pe masura ce cresc si acumuleaza noi informatii, copiii se dezvolta, constientizeaza mai bine ceea ce fac, isi pun mintea la contributie pentru a finaliza un anumit joc, ceea ce demonstreaza clar cat de important este jocul in dezvoltarea intelectuala a copilului.
De asemenea, jucandu-se, copilul incepe sa acumuleze o multime de cunostinte noi si isi dezvolta cu aceasta ocazie si imaginatia. Aceasta influenteaza flexibilitatea gandirii si a comportamentului, dar si capacitatea de a planifica si de a se adapta la schimbari. Imaginatia le permite celor mici sa-si dezvolte creativitatea. La varsta prescolara, creierul copilului asimileaza orice informatie, iar fiecare experienta de joaca poate fi prilej de invatare. Este important ca in aceasta perioada sa stimulam joaca ce implica multa creativitate, pentru a-i pune pe cei mici in situatia de a-si imagina scenarii si a crea povesti pe seama lor.
Asadar, sa incurajam joaca!