Locurile de joaca special amenajate pentru copii, fie ele de interior sau de exterior, sunt o sursa de divertisment si totodata de miscare, unde copiii se vor juca cu copii de varsta lor, vor invata sa socializeze, isi vor face noi prieteni.
Locurile de joaca sunt acele locuri in care parintii isi duc copiii deoarece stiu ca acolo nu vor exista pericole de accidentare. Atunci cand este vorba de siguranta copilului este necesara atat supravegherea parintilor, cat si a personalului de la locul de joaca.
Un loc de joaca cu adevarat bine gandit nu trebuie sa ofere doar distractie, ci mai degraba sa ii ajute pe copii sa exploreze si sa isi dezvolte abilitati intr-un mod interactiv si creativ, si asta intr-un mediu sigur.
In ceea ce priveste amenajarea unui loc de joaca cel mai important lucru tine de materialele de constructie utilizate, deoarece in joc este siguranta copiilor.
Pentru spatiile de joaca un producator adevarat, o firma serioasa, iti va oferi un adevarat manual cu proces verbal cu fise de verificare zilnica, saptamanala, lunara si anuala. In special la locurile de joaca ce urmeaza a avea o destinatie publica, precum si cele de la scoli si care trebuie supravegheate riguros. 
Da, trebuie ca aceste instalatii sa fie verificate si o data pe an este bine sa chemi o firma de specialisti care sa faca o revizie metodica si amanuntita, de la rezistenta cablurilor la cea a pilonilor de beton. Spatiul de joaca cu destinatie publica trebuie sa aiba totul realizat ca la carte pentru ca la mijloc este siguranta celor mici.
Pentru a ne convinge insa ca nu vor fi in fata a fel si fel de pericole, este necesar sa stim tot felul de reguli de siguranta. Locurile de joaca si echipamentele de joaca in aer liber ofera copiilor timp petrecut alaturi de prietenii lor, ceea ce face si mai important ca parintii sa se asigure ca echipamentul defect, suprafetele necorespunzatoare si comportamentul nepasator nu distrug distractia.
Puteti face locul de joaca distractiv si sigur pentru copiii dumneavoastra, verificand echipamentele de joaca pentru posibilele pericole si urmand cateva reguli simple de siguranta. Cei mai importanti factori in evaluarea sigurantei oricarui loc de joaca sunt suprafata, designul si spatiile adecvate, inspectia si
intretinerea echipamentelor.
O suprafata adecvata a locurilor de joaca este unul dintre cei mai importanti factori in reducerea leziunilor - si gravitatea leziunilor - care apar atunci cand copiii cad din echipamentul lor. Suprafata pe care este montat echipamentul trebuie sa fie suficient de moale si suficient de groasa pentru a amortiza impactul caderii unui copil.
Si invatarea copiilor cum sa se joace in siguranta este importanta: daca cunosc regulile locului de joaca, este mai putin probabil sa se raneasca.
Pentru siguranta copilului tau, fii mereu atent sa nu existe echipamente deteriorate; gardurile de protectie sa fie intregi, astfel incat sa protejeze copiii; nu ar trebui sa existe suprafete de beton sau de asfalt. La un loc de joaca ar trebui sa predomine suprafete din materiale speciale, elastice si moi, care sa amortizeze eventualele caderi - un paviment - podea moale tip puzzle este o varianta de
podea perfecta pentru ca cel mic sa nu riste sa se accidenteze.
Nu in ultimul rand, inainte sa-l lasi pe copil sa foloseasca oricare dintre echipamentele de joaca, fii atent si la alte aspecte. Acestea tin de caracteristicile echipamentelor respective si sunt si ele de baza pentru a te asigura ca cel mic este in siguranta.
Copiii mai mici nu ar trebui sa se joace cu echipamente destinate copiilor mai mari, deoarece dimensiunile si proportiile echipamentelor nu vor fi potrivite pentru copiii mici, ceea ce poate duce la accidentari. De asemenea, copiii mai mari nu ar trebui sa se joace cu echipamente destinate celor mici.
Echipamentele si spatiile mai mici pot provoca probleme copiilor mai mari.